WOODLAND-TILT-UP-office_depot_1-W
WOODLAND-TILT-UP-office_depot_2-W
WOODLAND-TILT-UP-office_depot_3-W

Office Depot Global Headquarters

Boca Raton

Constructing a new global headquarters for Office Depot is no easy feat. The 636,000-square-foot, five-story facility has space for more than 2,000 employees.

Why was Tilt-Up selected for the project?
With Woodland’s assistance, nearly the entire project was converted to Tilt-Up, which is a testament to the method’s versatility. Originally, six shear walls at the buildings’ cores were designed to be cast-in-place, but they were re-designed to be three-piece Tilt-Up components that were vertically stacked and welded together that incorporated secondary vertical pourbacks to accommodate the required integration of the vertical reinforcing steel. Additionally, the cast-in-place designed concrete elements at the two main entry promenades were converted to Tilt-Up, which helped with both budget and schedule. Because the scale of this project was so large, a mobile batch plant was set up on site to supply all the concrete, eliminating concerns about concrete availability and traffic delays.

The architect for the project desired a stepped look on the exterior with a flush interior. Further, the elevated concrete decks had to meet strict flatness factors to accommodate the interior track wall system. The main structure is comprised of a Tilt-Up wall shell with structural steel composite beam framing system for the floors. Woodland Construction formed the four-story panels of varying thickness with overlaps to achieve the stepped-back look, but had to cast the fifth floor panels separately to create the proper offset look.

Features
A 2 foot eyebrow parapet at the roof level was cast as an integral part of the top panels. The eyebrows at the roof were originally designed as a separate panel or a cast in place element, but Woodland and Permit Engineering Services re-designed the eyebrow integrally into the fifth story parapet panels.

Challenges
Bracing was a challenge for this building. To tackle this challenge, Woodland developed a detailed construction sequencing strategy. After the four-story panels were erected, the crews worked around the bracing to install the interior steel framing. Elevated floors posed a challenge as well. The owner wanted them to be extremely flat, but traditional methods would not work because the floor slabs were being built from the top down, so there were no lower floors from which to shore. Woodland worked with a flooring consultant to develop a concrete placing cambering strategy that was extremely successful.

2010 TCA Tilt-Up Achievement Award – Office Division
© 2015 Woodland Tilt-Up® | All Rights Reserved |Elaine Weber Designs Inc